Wilvy Cocktail J

Een tijdje terug hebben we jullie voorgesteld aan onze blogger Amanda met het paard Dirk uit Zuid. Bij deze willen we jullie graag voorstellen aan onze blogger Roxanne Katers. Samen met haar draver Wilvy Cocktail J komen zij succesvol uit in de endurance sport. Hieronder stellen zij zich voor.

Wilvy Cocktail J(Foto: Nicky Boogaard)

Hooi, ik ben Roxanne Katers en sinds mijn kinderjaren gek op paarden! Door mijn ‘paardenjaren’ heen was er altijd wel een Draver te vinden, mijn eerste verzorgpaarden bestond uit 3 shetlanders en een dominante chagrijnige Franse Draver merrie genaamd Helicopter. Op de manege kwam D-day wonen, een Draver maar op de manege zeiden ze liever dat het een KWPN’er was. Voor mij maakte het niet uit want ik vond D-day helemaal te gek. Op de stal waar ik toentertijd een paard alleen deed verzorgen, kreeg ik de vraag of ik de KWPN’er Melody wilde gaan verzorgen en rijden, ik was helemaal blij, Melody was namelijk Z2 startgerechtigd en kon al veel meer zoals de passage, piaffe en galopwissels om de twee, een geweldig leerpaard. Maar de eigenaresse van Melody had nog een paardje die door een ander meisje verzorgd en gereden zou worden, gelukkig voor mij is dat andere meisje nooit op stal geweest en zo kreeg ik ook Draver Woodstock te verzorgen en te rijden. Woodstock was een heel bijzonder en lief dier, als ie jouw als mens ten minste mocht. Uren heb ik samen door gebracht met Woody in de bossen, springen vond ie geweldig om te doen. Ongeveer drie jaar zat ik bijna elke dag bij Woodstock en Melody, twee paarden die geweldige leermeesters zijn geweest voor me! Toen ik besloot het Leger in te gaan stond het paardrijden op een laag pitje. De liefde voor Dravers zat inmiddels wel diep geworteld….

Na mijn uitzending naar Afghanistan in 2010 kreeg ik het idee om in plaats van onze badkamer te renoveren een paard aan te schaffen. Nadat ik mijn vader en vriend overgehaald had, ging ik op zoek. En al heel snel zag ik op marktplaats een leuke merrie te koop staan voor de ‘’avontuurlijke” ruiter. Een Draver uiteraard want het karakter van de Draver vond en vind ik nog steeds helemaal geweldig. Ik ben samen met mijn vader naar Oude sluis gegaan om te gaan kijken naar die Draver, die een ruiter met ballen zocht, en daar aangekomen stond ze half te slapen ‘na het verplichte badderen’ in de stal. De eerste proefrit ging niet echt heel geweldig, Wilvy was ook niet echt heel enthousiast, en toch was het liefde op het eerste gezicht! Achteraf was Edith blij dat ik met Wilvy overweg kon, want ze hadden toch wel een beetje de hoop opgegeven met de karaktervolle snelheidsduivel Wilvy Cocktail J (Coktail Jet x Juni).

Wilvy heeft in haar verleden gekoerst en ze liep als twee jarige al 1.18 op de baan dus ze had zeker potentie om een hele goede te worden. Maar Willem de fokker van Wilv vertelde, dat Wilvy het toch nooit echt heel leuk leek te vinden. Ze hebben Wilvy nog een keer laten koersen op de korte baan in Wognum, misschien dat het haar beter zou liggen, daar is ze met sulky en al achterover geklapt toen mevrouw (lees Wilvy) het er niet mee eens was dat ze moest blijven stil staan. Ze kreeg een startverbod en stempel “levensgevaarlijk’ en daarna is ze de verkoop ingegaan en heb ik haar gekocht van stal West Friesedijk.

Wilvy is een super lief, ’rustig’ en braaf paard in de omgang, maar zodra ik erop ga zitten, gaat er een knop om. Wilvy is een paard met de mentaliteit alles of niks, ze gaat voor me door het vuur. Het is een stresskipje met haar hart op de goede plaats. Hard gaan is haar grote hobby, niet in alleen in draf maar vooral in galop, harder dan 60 km per uur is geen probleem. Dressuur rijden in leuk en goed voor de afwisseling maar niet in wedstrijdverband, springen vind ze geweldig, maar is niet helemaal mijn ding. Ik had ooit eens gelezen over Endurance rijden, dat leek me wel wat en we zijn er ons eens ingaan verdiepen.

In augustus 2011 had ik ons ingeschreven voor onze eerste Endurance wedstrijd in Kootwijkerbroek. Ik was al eerder samen met mijn vriend wezen kijken bij een wedstrijd zodat we beeld hadden van wat we ongeveer konden verwachten. We hadden ons ingeschreven in op de 31km klasse 1. Die dag was het ongeveer 29 graden en er reden meer als 66 combinaties mee. Wilv en ik hebben echt genoten die dag en de verslaving was een feit, en ook leuk, we zijn die dag 15de geworden van de 66 goedgekeurde deelnemers op goed geluk.

Inmiddels rijden we al wat seizoenen mee in de Endurance, met ups en downs, en mogen we klasse 4 ( 120 tot 160km) starten. Onze langste afstand tot nu toe is de 110km in het technische en pittig parcours van Leersum. Een hele zware wedstrijd, het regende die dag hard en veel, en het parcours was een en al modder en plassen. Doordat we de enige waren die de 110km op 1 dag reden hebben we bijna alles alleen gereden. Maar wat een power heeft Wilvy en het karakter om door te willen gaan, opgeven is geen optie. Elke wedstrijd leren we weer hoe het beter of anders kan. Wilvy is geen gemakkelijk paard tijdens de wedstrijden, ze heeft sowieso ADHD en een concentratieboog van een mug op cocaïne! We gaan langzaam aan de training weer oppakken voor seizoen 2017, we hebben er zin in en zullen jullie op de hoogte houden.