Dirk uit Zuid 2

Vorige keer eindigde ik mijn blog met de woorden van Boaz “volgend jaar zijn we Z, let maar op!” Ik dacht alleen maar “ja hoor Boaz, we zien wel”. Maar na de eerste springwedstrijd waren die twee niet meer te stoppen, in zes wedstrijden hebben ze de B uitgereden.

Toen kwam het volgende dilemma. Boaz wou graag in de les met Dirk, maar de instructie zag er niets in. Het was geen gezicht zo’n draver in de springring. Met zijn andere pony meer dan welkom, maar niet met Dirk. Dus bij gebrek aan instructie ging ik iedere week met de twee op stap om in het oefenparcours te trainen. Ondertussen reden ze in de klasse L en Dirk begon het galopperen aardig onder de knie te krijgen, het lukte hem inmiddels al om het halve parcours in galop te doen. Maar als rechtgeaarde Draver regelde hij het toch echt in draf als het iets te ingewikkeld werd. In de L zijn de stijlpunten niet meer van toepassing, dus ze begonnen ook regelmatig in de prijzen te rijden, immers foutloos en tijd telt. Foutloos was hij bijna ieder parcours en ga maar eens concurreren met de snelheid van een Draver, dat wordt lastig.

Aangezien Boaz niet zo een dressuurruiter is en Dirk ook andere hobby’s heeft begon ik wel steeds meer uit te zien naar een instructeur die ze verder op weg kon helpen om het ook dressuurmatig nog een beetje verantwoord te krijgen. Sommige dingen komen opeens op je pad alsof het zo heeft moeten zijn. We zijn op wedstrijd en aan het losspringen komt er een man naar me toe met de vraag “is dat een Draver?”. Mijn eerste gedachte was daar heb je weer zo’n …….. die naar de bekende weg vraagt. Maar deze man begon een leuk gesprek over zijn dochter met haar Draver. Dus ik was zeer benieuwd wie haar instructeur was. Die kwam binnen een paar minuten, een jonge Fransman met een aanstekelijke lach en een overdosis enthousiasme. Ik heb hem gelijk benaderd en ons probleem uitgelegd. Geen enkel probleem met een Draver zei hij. In Frankrijk worden Dravers na hun draf carrière wel vaker ingezet in de cross of springsport. Hij had zelf in zijn jeugd gesprongen met een Draver. Het is natuurlijk helemaal fijn als de instructeur ook nog iets van Dravers snapt. Hij heeft even naar Boaz en Dirk staan kijken en vijf minuten later waren we een instructeur rijker. Zo snel kan het gaan!

De volgende week gelijk les en er moest een hoop gesleuteld worden om dit spring en snelheidsmonster in het gareel te krijgen. Maar er was goede hoop en met heel veel geduld en hard werken kwam er lijn in het geheel. Veel lijntjes springen om Dirk mooi terug te laten komen in galop.. Een Draver is van nature een stuwer en komt niet per definitie mooi terug in galop. Dat kost nog wel wat training, maar uiteindelijk valt het kwartje.

Met instructie om die twee ongeleide projectielen in de hand te houden ging het nog sneller, in drie maanden door de L en M en met de regelmaat van de klok met oranje linten naar huis. Het galopperen ging Dirk steeds makkelijker af en in plaats van het halve parcours deed hij nu twee a drie hindernissen in draf. Wat altijd een hoop consternatie veroorzaakte bij het publiek. Ik heb heel wat mensen luidruchtig horen schrikken als Dirk in volle draf op een oxer afstormde om er vervolgens zeer lenig overheen te springen. Ik moet toegeven dat het er soms ook best spannend uitzag, maar zolang de ruiter stoïcijns voor zich uitkijkt en hier niet of koud van wordt moet ik er maar op vertrouwen dat Boaz het best weet of hij zich hier veilig bij voelt. En voor zover ik die twee in kan schatten hebben ze een grenzeloos vertrouwen in elkaar. En wat net zo belangrijk is, het is mooi om te zien hoeveel lol ze samen hebben. Na de les even speelkwartier, lekker over het bospad racen, greppeltje springen of door het water scheuren. De meeste paardenmensen zeggen wel eens dat je maar één keer in je leven die ene “once in a lifetime horse” treft. Ik denk dat Boaz die nu al getroffen heeft.

We zijn inmiddels in november 2015 belandt . De punten voor de Z waren binnen, maar Dirk moest nog zes jaar worden. Hij was nog niet oud genoeg en moest wachten tot januari 2016. Maar hierover in de volgende blog.

Één reactie op “Dirk uit Zuid 2

Reacties zijn gesloten.